Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Το μικρό και το μεγάλο

Εχουν περάσει δεκατρία χρόνια από τότε που ξεκίνησα να μετακινούμαι μέσα στην πόλη χρησιμοποιώντας ποδήλατο. Ημουν ενθουσιασμένος και απολάμβανα την αίσθηση να είσαι "ανοιχτός" αλλά θυμάμαι πολύ καλά οτι ακόμη και οι "εναλλακτικά" σκεπτόμενοι φίλοι μου με αντιμετώπιζαν με χαμόγελα συγκατάβασης.
Κάτι ανάμεσα σε άπορο που -ο καημένος- δεν μπορεί να πάρει αυτοκίνητο και να γίνει άνθρωπος και σε παιδί που δε μεγάλωσε.
Η συγκατάβαση σταματούσε απότομα όταν με ρωτούσαν την τιμή του ποδηλάτου κι εγώ απαντούσα.
Τότε με έβλεπαν ως ηλίθιο ή ανώμαλο που "με τόσα λεφτά" δεν πήρα μηχανάκι ή έστω ένα μεταχειρισμένο κουβά να τον παρκάρω μεγαλόπρεπα πάνω στις ράμπες οπως αρμόζει σ' έναν σωστό άντρα.
Αναρωτιέμαι λοιπόν παρατηρώντας όλους αυτούς τους ποδηλάτες που έχουν ξεπεταχτεί τα δύο τελευταία χρόνια αν έχει διαφοροποιηθεί έστω λίγο αυτή η αντίληψη.

Πρόσφατα συζητώντας με κάποια (κι αυτή "εναλλακτικά" σκεπτόμενη) κατάλαβα οτι βρισκόμαστε περίπου στα ίδια μιάς και οταν ανέφερα οτι δεν έχω δίπλωμα οδήγησης (άρα δεν έχω αυτοκίνητο) εκείνη ξενέρωσε αυτοστιγμεί.

Φοβάμαι οτι η άνοιξη της αλλαγής νοοτροπίας είναι ακόμη μακριά αλλά νομίζω πως τουλάχιστον είμαστε στον σωστό δρόμο (οι ποδηλάτες αυξάνονται).




Πάντα κοιτούσα με απορία τους διάφορους φίλους ή γνωστούς που θεωρούν το  αυτοκίνητο τους απαραίτητο συμπλήρωμα του ανδρισμού τους κι αναρωτιόμουν αν καλύπτουν κάποια έλλειψη πίσω από αυτό.
Γέλασα λοιπόν πάρα πολύ όταν διάβασα αυτή την είδηση η οποία δεν ξέρω αν είναι αληθινή αλλά θα μπορούσε να εξηγήσει τη νοοτροπία της ταύτισης με το αυτοκίνητο.

Ισως να έχουμε το μικρότερο "πουλί" στην ευρώπη αλλά σίγουρα έχουμε το μεγαλύτερο αυτοκίνητο! Γιά να μας καλύπτει τις ανασφάλειες και να αντισταθμίζει τις ανεπάρκειες.


Ο επιτυχημένος κι ο αποτυχημένος. Ποιός είναι ποιός όμως;


3 σχόλια:

  1. 1) Μέγιστο ζώο ο τύπος με το Nissan.

    2) Cycle Chic με το mountain? O_o

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καλές & σωστές οι διαπιστωσεις σου. Αλλά να θα κάνω το δικηγόρο του διαβόλου, επειδη τα έχω ακούσει κι εγώ κάποτε. Αν είχες οικογένεια, δε θα είχες αυτοκίνητο, αν π.χ. έπρεπε να πας στο νοσοκόμειο άμεσα τι θα έκανες; Αν πιάσουμε δηλαδη τα case scenarios, θα έπρεπε να έχουμε υπερσπιτια για τις νοικοκυροχαζοχρήσεις, στεγνωτηριοδωμάτιο, παιδικο, παιδικο νο2, πριβέ δωματιο για τη δουλεια του καθενός κλπ. Δε βγάζεις άκρη και φαίνεσαι και για εξωγήινος για τα πιστεύω σου. Και επειδή η φωτό σου με θύμισε κάποιον μεγάλο και σίγουρο... Θυμάσαι εκλογές νομαρχιας αθηνών που σκάει μύτη ο Τζανετακος, υποψήφιος ΝΔ με τη τζιπαρα δίπλα απο ένα μικρο αυτοκινητάκι στο φαναρι; Στις εκλογές τον τσάκισε το μικρό βέβαια, αλλά δες αισθητική και κρίνε. Έτσι μας γράφουν στα αχαμνά τους και οι οδηγοί των "μεγάλων". Κώστας ο εκ του F/B.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπάρχουν περιπτώσεις γιά τις οποίες το αυτοκίνητο είναι χρήσιμο μέσα στην πόλη. Οταν πχ. πρέπει να κουβαλήσεις μεγάλα ή πολύ βαριά αντικείμενα ή όπως λες, γιά μία επείγουσα κατάσταση. Δεν το αρνούμαι.
    Ομως αυτές αποτελούν την εξαίρεση.

    Ο κανόνας είναι η αλόγιστη χρήση του είτε γιά επίδειξη (κοίτα ρε ποιός είμ' εγώ), είτε επειδή "έτσι κάνουν όλοι", είτε επειδή "αλλιώς δε βγάζεις γκόμενα"(το πλέον θλιβερό).

    Οταν κάποιος θέλει να έχει παιδιά, παίρνει το λεγόμενο cargo bike:
    http://www.larryvsharry.com/english/index.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή