Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

Πρέπει η οδήγηση να θεωρηθεί τρομοκρατία;

 (το κείμενο αναφέρεται στην οδήγηση ι.χ. μέσα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Δική μας άποψη είναι πως έτσι πρέπει να αντιμετωπιστούν σχεδόν όλα τα μηχανοκίνητα)

 «Οταν ένας, φερόμενος ως μεθυσμένος, οδηγός σάρωσε με το αυτοκίνητο του ένα πλήθος πεζών στο κέντρο της Times square σήμερα (18/5/17), μπορεί να σκεφτόσασταν οτι μάλλον αυτό δε συμβαίνει κάθε μέρα στη Νέα Υόρκη. Θα ήσαταν δικαιολογημένοι αλλά αλίμονο. Θα είχατε κάνει λάθος.

Ακόμα και στην πιό πυκνοκατοικημένη πόλη της Αμερικής, τα αυτοκίνητα επιτρέπεται να κινούνται με θανατηφόρες ταχύτητες. Η λύση από την αστυνομία είναι, φυσικά, να κυνηγά και να καταστέλει τους πεζούς (τα υποψήφια θύματα δηλαδή) με πολύ υψηλά πρόστιμα.


Αλλά επειδή αυτή η "σύγκρουση" (που αποφεύγουν να την χαρακτηρίζουν δυστύχημα) είχε τόσα πολλά θύματα μέσα σε μιά μεγάλη δημόσια πλατεία, τα μμε της δημοσιογραφικής "κανονικότητας" έσπευσαν κι έβγαλαν τους γνωστούς τίτλους με ΣΟΚ και ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ!
Μισή ώρα μετά μας καθησύχαζαν λέγοντας οτι "Δυστυχώς δεν ήταν τρομοκρατικό χτύπημα αλλά ένα συνηθισμένο περιστατικό κυκλοφοριακής βίας." Ομως οι αναγνώστες αυτού του ιστολογίου και άλλοι υποστηρικτές των βιώσιμων δρόμων δήλωσαν δυνατά πως "Στην πραγματικότητα εξακολουθεί να ΕΙΝΑΙ ένα είδος τρομοκρατίας."


Κάποια μμε επικεντρώθηκαν στην πιθανότητα ο οδηγός να ήταν μεθυσμένος. Γιατί τον έπιασαν και ήταν αρκετά τραχύς ώστε το πουκάμισο του να σκιστεί (όχι όμως και πολύ βίαιος με τόσους μάρτυρες τριγύρω).


Ο πάντα απογοητευτικός Chris Hayes από το MSNBC-DNC επεσήμανε ότι "η μεθυσμένη οδήγηση σκοτώνει περισσότερους Αμερικανούς απ' ότι οι τρομοκράτες" Τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης και οι σφήκες σκοτώνουν επίσης περισσότερους ανθρώπους απ' ότι οι τρομοκράτες. Καλή δουλειά Chris.

Αλλά ενώ οι "μαμάδες ενάντια στη μεθυσμένη οδήγηση" (mothers against drunk driving) και άλλες διαφημιστικές εκστρατείες σας υπενθυμίζουν να μη χαζεύετε στο κινητό ενώ οδηγείτε ή να μην οδηγείτε αν νυστάζετε, όλοι αυτοί, αποφεύγουν επιμελώς να δουν τον 4 τόνων σιδερένιο ελέφαντα μέσα στο δωμάτιο! Το αυτοκίνητο είναι ο θανατηφόρος κοινός παρονομαστής σε όλα αυτά τα σενάρια.

Οι περισσότερες συγκρούσεις συμβαίνουν όταν ο οδηγός αποσπάται έστω και στιγμιαία, ενώ είναι απόλυτα νηφάλιος και σε εγρήγορση. Αλλά μπορείτε ακόμη και να έχετε τα μάτια στο δρόμο και τα χέρια στον τιμόνι και πάλι να καταστρέψετε τη ζωή κάποιου. Ο λόγος για αυτό είναι απλός: δεν έχουμε την εξελικτική ικανότητα να παίρνουμε σωστές αποφάσεις για τη ζωή ή το θάνατο ενώ κινούμαστε πιο γρήγορα από ό, τι μπορεί να τρέξει το σώμα μας. Δεν μπορούμε καν να πετύχουμε οπτική επαφή με κανέναν μέσα από ένα αυτοκίνητο που ταξιδεύει γρηγορότερα από 40 χλμ / ώρα.

Ετσι χωρίς να είμαστε σε θέση να επικοινωνούμε φυσιολογικά με τους άλλους ανθρώπους έξω από τα αυτοκίνητά μας, μας καταστέλεται η ικανότητα να ενσυναισθανόμαστε. Κάτι γιά το οποίο έχουμε περάσει εκατομμύρια χρόνια τελειοποιώντας το. Αυτό προκαλεί αίσθηση συναισθηματικής ανικανότητας μέσα στο αυτοκίνητο, τον μεγαλύτερο παράγοντα της οργής στο δρόμο.
(αντιθέτως η ενσυναίσθηση λειτουργεί στον αστικό ποδηλάτη ο οποίος ζει και κινείται μέσα στο περιβάλλον. Αυτός είναι ένας ακόμη παράγοντας που κάνει το αληθινό ποδήλατο πολύ ασφαλές σ.τ.μ.)

Μα δεν θα τα διορθώσουν όλα αυτά τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό;

Οχι φυσικά όχι. Τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό πιθανότατα δεν θα λειτουργήσουν ποτέ όπως σας υπόσχονται. Ακόμα κι αν το κάνουν, η οποιαδήποτε αυξημένη ασφάλεια που μπορεί να προσφέρουν θα αντισταθμιστεί από την αυξημένη τους χρήση. Οι δρόμοι δεν θα είναι ασφαλέστεροι, επειδή οι νόμοι της φυσικής δε θα κάνουν το φορτηγό 4 τόνων να σταματήσει εγκαίρως για τα παιδιά που παίζουν στο δρόμο - όπου έπαιζαν για χιλιάδες χρόνια πριν από την εφεύρεση του αυτοκινήτου.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Best Blogger Tips