Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Μην κάνετε τους ποδηλάτες πιό ορατούς. Κάντε τους οδηγούς να μην τους χτυπάνε.


   Είδαμε με έκπληξη αυτές τις μέρες να κυκλοφορεί και ν' αναπαράγεται άκριτα από παντού ως σπουδαία είδηση «το σπρέι που σας κάνει ορατούς στα φώτα των αυτοκινήτων».
Ψεκαστείτε από πάνω μέχρι κάτω κάθε φορά που ανεβαίνετε στο ποδήλατό σας, γιά να φωσφορίζετε και να είστε «ασφαλείς» από τα αυτοκίνητα!
Σημειώστε οτι πρόκειται γιά προιόν που λανσάρεται από συγκεκριμένη μάρκα αυτοκινήτων. Η πρόφαση τους είναι «η ασφάλεια» αλλά η πραγματική τους πρόθεση είναι η μετάθεση της ευθύνης της επικινδυνότητας του αυτοκινήτου, στον ποδηλάτη!
Ηδη μαζεύονται υπογραφές με το αίτημα να βαψουν τα οχήματα που παράγουν, με τη μπογιά τους.

Εμείς βρήκαμε και μεταφράσαμε αυτό το σχετικό και πολύ κατατοπιστικό κείμενο του Eben Weiss που δημοσιεύθηκε στην Washington post. Ο,τι γράφει, ισχύει μεν γιά την Αμερικάνικη πραγματικότητα (οι Αμερικάνοι είναι κυρίως εχθρικοί προς το ποδήλατο) αλλά μας βοηθάει να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει ή μπορεί να συμβεί κι εδώ...


    «Εκατό χρόνια πριν, η αυτοκινητοβιομηχανία κατάφερε να πραγματοποιήσει ένα «έξυπνο» κόλπο:
Εκλεψε τους δρόμους από τους ανθρώπους.

Βλέπετε, τον πρώτο καιρό των μηχανοκίνητων οχημάτων επικρατούσε αυτή η "περίεργη" ιδέα: Πως το άτομο που χειρίζονταν την μεγάλη μηχανή (αυτοκίνητο) έπρεπε να προσέχει να μη σκοτώσει τους άλλους ανθρώπους. Μετά ήρθε η μαζική παραγωγή και το Ford model T. Μοντέλο φτηνό που δεν απευθυνόταν πιά στους πλούσιους αλλά στον πολύ κόσμο   Σε μικρό χρονικό διάστημα ο τόπος γέμισε μηχανοκίνητα οχήματα και ως το τέλος του 1920 τα αυτοκίνητα (ή πιό σωστά, οι οδηγοί τους) είχαν σκοτώσει πάνω από από 200.000 ανθρώπους. 


Είμαστε υπέρ των ανθρώπινων αξιών πρώτα! Οπως είχε διαμορφωθεί η κατάσταση οι άνθρωποι και οι πόλεις ζήτησαν αυστηρότερους νόμους γιά την κυκλοφορία, και ζήτησαν καλύτερη αστυνόμευση.
Η αυτοκινητοβιομηχανία είδε μία καλή ευκαιρία σε αυτό, ξεκινώντας έναν πόλεμο προπαγάνδας κάτω από τη μάσκα της «καμπάνιας γιά την ασφάλεια». (από τότε, η ίδια ακριβώς υποκρισία)

Η πλέον επιτυχής τους βολή ήταν να προσπαθήσουν να ποινικοποιήσουν τον πεζό επινοώντας τον «παράνομο πεζό» (jaywalker). Αυτόν δηλαδή που χρησιμοποιεί το δρόμο «εκτός των συγκεκριμένων διαβάσεων». Πράγμα το οποίο, αποτελεσματικά έκλεψε το δικαίωμα μας στην αυτονόητη ελεύθερη χρήση του δρόμου.

   Από τότε, καθημερινά μπορεί να γίνεται μακελειό στους δρόμους αλλά εμείς μάθαμε να μετασχηματίζουμε την οργή γιά τους σκοτωμούς από τα αυτοκίνητα, σε κατηγορία προς τα θύματα τους. Το να χρησιμοποιήσεις - διασχίσεις το δρόμο έχει από δεκαετίες ποινικοποιηθεί παρεκτός από τα λίγα δευτερόλεπτα που έχουμε στη διάθεσή μας όταν ανάβει ο «γρηγόρης».

Χάσαμε το δικαίωμα μας στην πρόσβαση στο δρόμο. Eκτός κι αν επιλέξουμε «να συμβαδίσουμε με την εποχή», να «πάμε μπροστά», να «γίνουμε κανονικοί άνθρωποι».


Να πληρώνουμε δηλαδή αδρά γιά ένα αυτοκίνητο που στην πραγματικότητα είναι άχρηστο στην πόλη και δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα υποτίθεται οτι λύνει.


Αντί γιά ελευθερία ή γιά ποιότητα ζωής, έχουμε υποδομές προσαρμοσμένες στην προτεραιότητα του ι.χ., κι ένα έθνος παραιτημένων ανθρώπων - οδηγών που αντιτίθενται μέ ασυγχώρητη βλακεία στην ιδέα να χρησιμοποιήσουν άλλο είδος μετακίνησης στην πόλη, και που μαθαίνουν να προσαρμόζονται στον παραλογισμό του ι.χ. στην πόλη τον οποίο οι ίδιοι δημιουργούν.


Σίγουρα οι οδηγοί, οι ποδηλάτες και οι πεζοί, υποτίθεται πως «μοιράζονται τον ίδιο χώρο». Ομως παρακαλούμε, νοιώστε και απολαύστε αυτή την ισότητα όταν τα μηχανοκίνητα επιταχύνουν δίπλα σας και σας τρομοκρατούν με τον όγκο και τον θόρυβο τους. (σ.τ.μ. κι όταν ο οδηγός του οασθ προσπαθεί να σας πατήσει πέφτοντας από αριστερά επάνω σας ενώ περνάτε ποδηλατώντας την στάση)

Είναι η Αμερικάνικη άποψη περί ισότητας.
Μϊα ύπουλη μορφή ανισότητας στα πλαίσια της οποίας μάθαμε να προσποιούμαστε οτι ο ισχυρός κι ο αδύναμος είναι το ίδιο.

(Και όχι, δεν ισχυρίζομαι πως δεν πρέπει να υπάρχουν αυτοκίνητα. Λέω όμως πως τα αυτοκίνητα είναι όπως οι λευκοί και η wall street. Δεν χρειάζονται πιά υπεράσπιση από κανέναν)

Ομως όλα αυτά αλλάζουν.
Χιλιάδες άνθρωποι πλέον απαιτούν βιώσιμους δρόμους γιά ανθρώπους.  Πολλές πόλεις εγκαθιστούν ή επεκτείνουν τους ποδηλατοδρόμους τους με προτεραιότητα τη διευκόλυνση και ενθάρρυνση του ποδηλάτη, όχι του ι.χ. Εγκαθιστούν ή επεκτείνουν τα  δημόσια ποδήλατα και διαφημίζουν τη χρήση τους.
  

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι ιδιοκτήτες τους έχουν αλλάξει επίσης. Μα δεν τους βλέπετε;
Είναι όλοι φιλικοί και αξιαγάπητοι τώρα πιά! Μπορεί να δηλώνουν και οικολόγοι! Δεν υπάρχει πλέον ο αντισημίτης Henry Ford. Στη θέση του βρίσκεται ο Bill Ford, Jr., σπόνσορας κοινόχρηστων ποδηλάτων. Κατασκευάζουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα και οικογενειακά crossovers με αισθητήρες και κάμερες, προσπαθώντας με τις κάμερες να αντισταθμίσουν την από δεκαετίες καλλιεργημένη ανευθυνότητα του οδηγού.
Και, παρακαλώ, να μην ξεχάσουμε τις εμπλεκόμενες εταιρίες λογισμικού Google και Apple οι οποίες ισχυρίζονται πως θα κάνουν τα δυστυχήματα «απομεινάρι του παρελθόντος» και σύντομα όλοι θα βολτάρουμε σε μιά ουτοπία με αυτοοδηγούμενα αμαξάκια του γκολφ!

Μην ξεγελιέστε. Αυτό που οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν προγραμματίσει είναι τόσο δόλιο και ύπουλο που το να «περνάς το δρόμο παράνομα», θα φαίνεται πιά σαν μεγαλοψυχία, σαν ελεημοσύνη.


Μας μετατρέπουν σε αυτοκίνητα.

Χαμογελάτε μάλλον μα είναι αλήθεια. Δεν ξεκίνησαν όμως από τους πεζούς. Ξεκίνησαν από τους ποδηλάτες. Το πρώτο βήμα ήταν η προώθηση νόμων γιά την υποχρεωτική χρήση κράνους όπως στο νομοσχέδιο που περνάει στην Καλιφόρνια (που προβλέπει και αντανακλαστικά ρούχα γιά το βράδυ). Βρισκόμαστε ήδη στο σημείο όπου κάθε χτύπημα ποδηλάτου από αυτοκίνητο (η αστυνομία πάντοτε το ονομάζει «ατύχημα» και στους οδηγούς επιτρέπεται να λένε «ουπς» αναρίθμητες φορές) γίνεται πάντα από σφάλμα του ποδηλάτη ενώ αν εκείνος δεν φοράει κράνος ισοδυναμεί με αυτόματη καταδίκη του.

Γι αυτό και όταν διαβάζετε γιά κάποιον ποδηλάτη που τραυματίστηκε ή σκοτώθηκε από αυτοκίνητο, το άρθρο αναφέρει το κράνος άσχετα από το αν αυτή η λεπτομέρεια είχε σχέση με το συμβάν ή όχι: «Τα πόδια του ποδηλάτη πολτοποιήθηκαν από το διερχόμενο φορτηγό. Δεν υπάρχει υποψία εγκληματικής πρόθεσης εκ μέρους του οδηγού. Το θύμα δεν φορούσε κράνος» (άρα φταίει το θύμα γιατί δεν φορούσε το σύμβολο του "κανονικού" ποδηλάτη και.. προκαλούσε με το ντύσιμο του ! ).


Τότε γιατί έγιναν τα κράνη υποχρεωτικά; Γιά την ασφάλεια μας; Ελάτε τώρα! Οι στατιστικές είναι τόσο διφορούμενες που ακόμη κι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υποχρεώθηκε να σταματήσει πλέον να υπερβάλλει γιά την αποτελεσματικότητα τους.

-Ισως είστε από εκείνους που νομίζουν πως το να μη φορέσουν κράνος «σοδυναμεί με αυτοκτονία».
-Ισως είστε από εκείνους που δεν το θέλουν γιατί τους χαλάει τα μαλλιά.
-Ισως είστε σαν εμένα που δε με νοιάζει γιά τα μαλλιά μου γιατί πέφτουν έτσι κι αλλιώς.
Και ίσως φοράω κράνος όταν οδηγώ ποδήλατο - κούρσα και τρέχω με υψηλές ταχύτητες αλλά δεν το προτιμώ όταν κυκλοφορώ με ποδήλατο πόλης, με ταχύτητες πόλης και φοράω τα συνηθισμένα μου ρούχα. Το αυτονόητο είναι να μπορείς να έχεις επιλογή.


Ορίστε λοιπόν γιατί το λόμπυ των αυτοκινητοβιομηχανιών, των ασφαλιστικών εταιριών και των πολιτικών θέλουν νόμους γιά υποχρεωτικά κράνη:


-Πρώτον:  γιατί υποχρεώνοντας τους ανθρώπους να φορούν κράνος, μετατοπίζεται αυτόματα η ευθύνη στους ποδηλάτες και απαλλάσει τις κυβερνήσεις και τους δήμους από την υποχρεώση να φτιάξουν καλύτερες υποδομές γιά κυκλοφορία ποδηλάτων περιορίζοντας ή διώχνοντας το ι.χ.
«Ωστε θέλεις να νοιώθεις ασφαλής; Εμείς δεν πρόκειται να σου φτιάξουμε ποδηλατόδρομους, τρώνε όλο τον χώρο γιά παρκάρισμα των αυτοκινήτων. Φόρα αυτό το πεϊνιρλί στο κεφάλι και είσαι μιά χαρά. Ωραίος και ασφαλής».

-Δεύτερον:  γιατί οι νόμοι γιά υποχρεωτικό κράνος αποθαρρύνουν τους ανθρώπους από τη χρήση του ποδηλάτου ως μέσον καθημερινής μετακίνησης   (σ.τ.μ. γεγονός όπου κι αν έχει εφαρμοστεί τέτοιος νόμος, χωρίς καμμία εξαίρεση).
Γιατί τα κράνη χαλάνε την εικόνα και την αίσθηση της ειρήνης μιάς και είναι βασικά στρατιωτικό αξεσουάρ. Και κάνουν ξαφνικά το ποδήλατο άβολο και μη πρακτικό στη χρήση, ενώ ταυτόχρονα το κάνουν να δείχνει επικίνδυνο ενώ δεν είναι (το αυτοκίνητο δημιουργεί την επικινδυνότητα ! ).
Δείτε π.χ. τα κοινόχρηστα ποδήλατα της Μελβούρνης. Σχεδόν κανείς δεν τα χρησιμοποιεί. Διότι γιά να τα χρησιμοποιήσεις, πρέπει ν' αγοράσεις πρώτα κράνος! 

Την ίδια στιγμή εδώ και πολλές δεκαετίες σε χώρες όπως η Ολλανδία και η Δανία οπου σχεδόν το 50% των ανθρώπων καθημερινά μετακινούνται με ποδήλατο, ένας ποδηλάτης με κράνος είναι τόσο σπάνιο και περίεργο θέαμα όσο και ένας οδηγός με κράνος εδώ στην Αμερική.
Και πάντοτε σ' αυτές τις χώρες με παλιά ποδηλατική κουλτούρα, τα πήγαιναν μιά χαρά έτσι. Γιατί αντιλαμβάνονται οτι αυτός που κυκλοφορεί την τεράστια μηχανή  μέσα στους δρόμους (το αυτοκίνητο), είναι αυτός πρώτα που οφείλει να προσέχει να μη σκοτώσει τους άλλους με αυτήν.


Αυτό που έως τώρα περιγράψαμε ήταν η αρχή. Γιατί τώρα η αυτοκινητοβιομηχανία προχωρά στο επόμενο βήμα. Η Volvo ζητά από τους ποδηλάτες να κάνουν το επόμενο βήμα «γιά την ασφάλεια τους» και εκτός από το κράνος,  ΝΑ ΨΕΚΑΖΟΝΤΑΙ  κάθε φορά από πάνω μέχρι κάτω, τόσο οι ίδιοι , όσο και τα ποδήλατα τους. Γιά να φωσφορίζουν στο σκοτάδι!

Πρόκειται βέβαια γιά έναν ακόμη τρόπο να μετατοπίσουν σε άλλους την ευθύνη γιά τη ζημιά που προκαλούν τα αυτοκίνητα που παράγουν, στους άλλους χρήστες του δρόμου.

Το διαφημιστικό βίντεο της εταιρίας περιλαμβάνει δηλώσεις όπως: «αν ψεκάζεστε με αυτό είναι σαν να ουρλιάζετε προς τους οδηγούς· είναι φανταστικόοου !»

Κανείς δεν οφείλει να «ουρλιάζει προς τους οδηγούς» ενώ οδηγούν, ωστε να τραβήξει την προσοχή τους. Εννοείται πως είναι εκείνοι που ΟΦΕΙΛΟΥΝ να την έχουν ήδη στραμμένη απερίσπαστα στην οδήγηση. Γιατί κυκλοφορούν στο δρόμο με μιά τεράστια βαριά μηχανή που σκοτώνει. 

Ετσι οι πολιτικοί και οι αυτοκινητοβιομηχανίες θέλουν νόμους γιά υποχρεωτικά κράνη και οι τελευταίες ξεκινούν να κάνουν το επόμενο βήμα. Με αυτό το ρυθμό σύντομα θα χρειάζεστε «άδεια λειτουργίας και κυκλοφορίας ποδηλάτου» και θα είστε υποχρεωμένοι να φοράτε φουσκωτή ολόσωμη πανοπλία με εσωτερικό κύκλωμα φωτισμού led. Κι έναν φάρο με gps στον απαφτό σας έτσι ωστε να μην σας χτυπήσει το icar της Apple.

Συγχαρητήρια, μολις μετατραπήκατε σε suv !


Και όταν οι ποδηλάτες αποθαρρυνθούν και πάψουν να χρησιμοποιούν ποδήλατο (γιατί αυτός είναι εξ αρχής ο σκοπός) τότε είναι που θα στραφούν και στους πεζούς. Στο κάτω - κάτω, είναι απλώς ο Αμερικάνικος τρόπος μας.

Μόνο μην πείτε οτι δεν σας προειδοποίησα.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Best Blogger Tips