Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Οταν ένα ποδήλατο κλέβεται, μιά νεράιδα πεθαίνει


μετάφραση του γνωστού "when a bike is stolen a fairy dies"

 Ισως με αυτή την ανάρτηση θεωρηθεί οτι ξεφεύγουμε από τον cycle chic χαρακτήρα του blog.
Μπορεί αλλά αφ' ενός δεν νοείται (κομψός) ποδηλάτης χωρίς το ποδήλατο του και αφ' ετέρου νομίζω οτι όποιος ασχολείται με ζητήματα που αφορούν τη χρήση του ποδηλάτου, οφείλει οπωσδήποτε ν' αναφερθεί σ' αυτό.
Βλέπετε ο ιδιοκτήτης του ποδηλάτου αποκτά με το όχημα του μία πολύ πιό προσωπική σχέση από όσο με κάποιο άλλο μέσον. Κι αυτό συμβαίνει γιατί συμμετέχει ο ίδιος στην κίνηση του, είναι ο ίδιος η μηχανή.
Γι αυτό η κλοπή του ποδηλάτου κοστίζει συναισθηματικά περισσότερο...


Αυτή λοιπόν η ανάρτηση έχει σκοπό να ξαναπαρουσιάσει κάποιες πληροφορίες που ήδη υπάρχουν στο διαδίκτυο σχετικές με το ασφαλές κλείδωμα (και που ίσως έχουμε διαβάσει αλλά έχουμε ξεχάσει), και να συμπληρώσει μερικά  επιπλέον στοιχεία που δεν έχω δει να αναφέρονται πουθενά αλλά τα θεωρώ ζωτικής σημασίας.


ποδήλατο δεμένο σε ισχυρό σημείο δεσίματος με δυνατή κλειδαριά (πέταλο)Με την μεγάλη αύξηση των ποδηλατών στη Θεσσαλονίκη τα τρία τελευταία χρόνια, δυστυχώς αυξήθηκαν αντίστοιχα και οι κλοπές.
Σχέδον κάθε εβδομάδα μαθαίνω γιά μιά νέα κλοπή ποδηλάτου κάποιου φίλου ή γνωστού.
Φαίνεται οτι μεγάλωσαν οι προσδοκίες των κλεφτών, αυξήθηκε το θράσος τους και βελτιώθηκε κι ο εξοπλισμός τους καθώς μπορούν πλέον και ανοίγουν κλειδαριές που δεν κόβονται με μικρά εργαλεία τσέπης παρά μόνο με ισχυρότερο εξοπλισμό.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Η δική μου άποψη είναι οτι θα πρέπει να κάνουμε πρώτα αυτό που είναι πιό κοντά στο δικό μας χέρι.
Δηλαδή να μάθουμε να κλειδώνουμε το ποδήλατο μας με τρόπο και με κλειδαριά που θα απογοητεύσει τον κλέφτη (κι έτσι θα παέι να κλέψει το διπλανό κακοκλειδωμένο ποδήλατο).απαράδεκτος τρόπος δεσίματοςΚατ' αρχήν προτείνω να μελετήσετε και να συμβουλεύεστε συχνά αυτόν τον πλήρη και απόλυτα κατατοπιστικό οδηγό ασφαλούς κλειδώματος των "ποδηλατών/ποδηλατισσών". Καλύπτει τις περισσότερες των περιπτώσεων :Επίσης υπάρχει ένα σάιτ με διαφωτιστικά τεστ διαφόρων κλειδαριών αλλά και πρόσθετες οδηγίες ασφαλούς κλειδώματος (στ' αγγλικά) :


Οι "ποδηλάτες Θεσσαλονίκης" έφτιαξαν ένα ερωτηματολόγιο - έρευνα γιά τις ποδηλατοκλοπές του οποίου τα αποτελέσματα είναι πολύ ενδιαφέροντα μιάς και δίνουν πληροφορίες που ακούστηκαν γιά πρώτη φορά :


Δυστυχώς από το ερωτηματολόγιο λείπει μία σημαντική -κατ' εμέ- παράμετρος:  η τιμή της κλειδαριάς που παραβιάστηκε...


  κομμένη κλειδαριά τύπου κουλούρας - φτηνό μοντέλο - το ακριβότερο θα αντιστεκόταν ελάχιστα παραπάνωΚάπου εδώ και μετά από πολλές συζητήσεις και έχοντας ακούσει γιά αρκετά περιστατικά κλοπών αλλά και από τη δική μου εμπειρία, έχω να συμπληρώσω και να προτείνω μερικά πράγματα τα οποία -όπως είπα στην αρχή- δεν έχω δει να αναφέρονται σε κανέναν οδηγό ασφαλούς κλειδώματος (απ' όσους έχω διαβάσει ως τώρα, φυσικά).


Ξεκινάω με αυτό γιατί μάλλον είναι θέμα ταμπού και πάντα αποφεύγεται να ειπωθεί ευθέως:

1. Καλή κλειδαριά = ακριβή και βαριά κλειδαριά (πολύ κοντά στα 100€, και κοντά στο ενάμιση κιλό βάρος)

Στην παρούσα οικονομική κατάσταση σίγουρα ακούγεται προκλητικό να προτείνω κάτι τέτοιο. Το ξέρω αλλά δυστυχώς έτσι έχουν τα πράγματα.
Οτιδήποτε φτηνότερο δεν θα αντέξει πάνω απο λίγα δευτερόλεπτα (ναι δευτερόλεπτα) αν κάποιος έχει το κατάλληλο εργαλείο.
Είναι ένα έξοδο που κανείς ποδηλάτης δεν θα αποφύγει.
Οπότε καλύτερα κάντε το από την αρχή γιατί αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι οτι τελικά η καλή (και ακριβή) κλειδαριά αγοράζεται μαζί με το δεύτερο ποδήλατο, μιάς και το πρώτο εκλάπη αφού ήταν δεμένο με το λεπτό συρματόσχοινο αγορασμένο από το σούπερ μάρκετ (αλλά ίσως και με κάποια ακριβότερη κλειδαριά των 20-30-40€)

Ο πλέον ασφαλής τύπος κλειδαριάς είναι το πέταλο (D-lock) :
αλλά όχι ένα φτηνό πέταλο (10-60€) γιατί τα φτηνά είναι φτιαγμένα από μαλακό σίδερο και κόβονται εύκολα.

Αν αποφασίσετε να πάρετε πέταλο, προτιμήστε κάποιο από σκληρυμένο ατσάλι (hardened steel) που η κλειδαριά του να κλειδώνει και από τις δύο πλευρές το σίδερο. (ετσι χρειάζονται δύο κοψίματα άρα περισσότερος χρόνος)

Αν το πέταλο σας "έρχεται" κάπως δύσχρηστο ή ογκώδες, υπάρχει και η αρθρωτή κλειδαριά που είναι το ίδιο ισχυρή με το πέταλο αλλά διπλώνεται και έχει μικρότερο όγκο :Γιά την αρθρωτή κλειδαριά ισχύει ότι και γιά τα πέταλα. Το ακριβότερο μοντέλο είναι αυτό με τις λιγότερες αδυναμίες και είναι αυτό που θα αντέξει περισσότερο.

(σημείωστε οτι οι τιμές που αναφέρω είναι κατά μέσο όρο οι τιμές που θα δει κάποιος αν επισκεφθεί ποδηλατάδικα ή κλειδαράδες. Πιθανόν στο διαδίκτυο να μπορείτε να βρείτε τα ίδια προιόντα σε χαμηλότερες τιμές.)

Το επαναλαμβάνουμε: δεν υπάρχει στιβαρή κλειδαριά που να είναι ελαφριά. Πάντα μιλάμε γιά κλειδαριές κοντά στο ενάμιση κιλό.
(γι αυτό φροντίστε να την αγοράσετε μαζί με βάση στήριξης στον σκελετό του ποδηλάτου)Και ποιός θα ήξερε καλύτερα γιά να προτείνει κλειδαριά; Μα φυσικά ο ίδιος ο κλέφτης!


Στο παραπάνω βίντεο ο - μετανοημένος - κλέφτης ποδηλάτων προτείνει ακριβή κλειδαριά από σκληρυμένο ατσάλι (hardened steel) με συμπαγή κλειδωνιά, όχι γιατί δεν ανοίγει κι αυτή αλλά γιατί απαιτεί εργαλεία άλλου τύπου (που είναι ακριβά ή δεν κουβαλιούνται εύκολα) και δυσκολεύει τη ζωή του κλέφτη περισσότερο.
Οπότε θα προτιμήσει να κλέψει κάποιο άλλο ποδήλατο...2. Προσοχή που το δένετε - δεν θα κόψουν την κλειδαριά, θα κόψουν το κάγκελο (ή το δέντρο).

Αποφύγετε τα λεπτά κάγκελα ή τα σήματα της τροχαίας όταν είναι ήδη ξεριζωμένα και κουνιούνται.
Αποφύγετε τα λεπτά δεντράκια και τα σημεία δεσίματος του δήμου (Θεσσαλονίκης) ειδικά όταν είναι ετοιμόρροπα (είναι φτιαγμένα από κούφιο λεπτό μέταλλο με ελλιπή στερέωση στο έδαφος και
σπάνε με λίγο ταρακούνημα).
κάποιοι καλοί άνθρωποι έχτισαν μέσα στο πεζοδρόμιο τα ελλιπούς στήριξης σημεία δεσίματος του δήμου
(update / ενημέρωση: το πάκτωμα μέσα στο πεζοδρόμιο το κάνει ο δήμος Θεσσαλονίκης αλλά μόνο εφ' όσον διαλυθούν εντελώς τα προηγούμενα βιδωτά σημεία δεσίματοςΔοκιμάστε οπωσδήποτε τη σταθερότητα της κολώνας ή του σήματος πριν το δέσετε.
Από τα καλύτερα σημεία γιά δέσιμο ποδηλάτου είναι τα κάγκελα κατά μήκος της Τσιμισκή (υπάρχουν παρόμοια αλλά πολύ πιό μικρά και στη Μητροπόλεως) γιατί είναι από παχύ μασίφ σίδερο και χωμένα μέσα στο πεζοδρόμιο.
3. Μην το κλειδώνετε μονίμως έξω γιά το βράδυ

Πάρτε το στο σπίτι ή χρησιμοποιήστε κάποιο κλειστό πάρκινγκ  (όσο κι αν σας ακούγεται παράξενο είναι πολύ βολικό και αποτελεσματικό) μέσα στο οποίο θα το έχετε δεμένο σε κάποιο σταθερό σημείο. Περιέργως δεν δέχονται ακόμη όλοι οι ιδιοκτήτες πάρκινγκ αλλά αξίζει τον κόπο να ψάξετε στα κλειστά πάρκινγκ της περιοχής σας μιάς και θα εχετε το ποδήλατο σας πάντα έτοιμο γιά χρήση χωρίς να χρειάζετε να το ανεβοκατεβάζετε στο σπίτι.
Οι τιμές είναι περίπου στο 1/10 σε σχέση με αυτά που ζητούν γιά ένα αυτοκίνητο.

Αν πρέπει να το αφήνετε μόνιμα έξω οπωσδήποτε (δεν συνίσταται), τότε χρησιμοποιήστε δύο καλές κλειδαριές, όχι μία και προσέξτε το σημείο δεσίματος να είναι ισχυρό και σταθερό. Κάποιοι προτείνουν οι δύο κλειδαριές να είναι διαφορετικού τύπου (π.χ. ένα ακριβό πέταλο μαζί με μία ακριβή κουλούρα) γιά να χρειάζονται δύο διαφορετικά εργαλεία γιά κόψιμο και άρα να αποθαρρύνεται ο κλέφτης.


4. Μην το κλειδώνετε στους κοινόχρηστους χώρους των πολυκατοικιών, στο υπόγειο ή στα κάγκελα της σκάλας.

Αν εως τώρα έχω ακούσει γιά εκατό περιπτώσεις κλοπής ποδηλάτου, οι ογδόντα έχουν συμβεί σε υπόγειο ή σε σκάλα πολυκατοικίας!
Φαίνεται οτι οι κοινόχρηστοι χώροι είναι στάνταρ στόχοι τους οποίους οι κλέφτες επισκέπτονται και όλο και κάτι βρίσκουν να ξαφρίσουν... 
Ειδικά στα υπόγεια δεν τους βλέπει κανείς κι έτσι έχουν όλη την ησυχία και το χρόνο γιά να ανοίξουν και τις δύσκολες κλειδαριές,,,


5. Τα μπλοκάζ είναι ευκολία αλλά...

...είναι αρκετοί οι ανόητοι οι οποίοι θα αφαιρέσουν μία σέλα χωρίς άλλον λόγο παρά μόνο επειδή μπορούν να το κάνουν εύκολα ανοίγοντας το μπλοκάζ ("κοιτα ρε μαλάκα, μιά σέλα") και μετά θα την πετάξουν.
Οι τροχοί με μπλοκάζ, σύμφωνα με ό,τι διαβάζω, είναι στόχος των τοξικομανών στη Ν. Υόρκη. Μία μπροστινή ρόδα = μία δόση, μία πίσω ρόδα = δύο δόσεις. Γιά εδώ δεν γνωρίζω σχετικά, όμως είναι αρκετά τα ποδήλατα που έχω δει δεμένα αλλά χωρίς τροχούς.

Το κολάρο και τα κέντρα με μπλοκάζ (quick release αγγλιστί) ενώ διευκολύνουν τον ποδηλάτη (γιά να ρυθμίσει εύκολα το ύψος της σέλας ή γιά να αλλάξει ευκολα σαμπρέλα χωρίς κλειδιά) ταυτόχρονα διευκολύνουν και τον κλέφτη.

Μπορείτε να κλειδώνετε τη σέλα με τον σκελετό του ποδηλάτου χρησιμοποιώντας ένα λεπτό συρματόσχοινο, ή να αντικαταστήσετε το κολάρο της σέλας με κάποιο χωρίς μπλοκάζ.
Αλλη μία λύση: αφού ρυθμίσετε τη σέλα στο επιθυμητό ύψος κλείστε το μπλοκάζ. Κατόπιν σφίξτε και την αλενόβιδα που βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά (χρησιμοποιώντας καλής ποιότητας αλενόκλειδο αλλιώς θα "φάτε" τις γωνίες της βίδας) και σχεδόν κανένα χέρι δεν θα μπορεί να το ανοίξει!

Για τους τροχούς με μπλοκάζ τα πράγματα είναι λίγο πιό περίπλοκα. Η πιό εύκολη και οικονομική λύση (όπως και με τη σέλα) είναι να τους ασφαλίζετε με κάποιο λεπτό συρματόσχοινο. Δυστυχώς έτσι αυξάνεται ο αριθμός κλειδαριών και κλειδιών που θα πρέπει να κουβαλάει ένας ποδηλάτης καθώς και το βάρος.
Για τους τροχούς κυκλοφορούν άξονες που αντικαθιστούν τον αρχικό άξονα με μπλοκάζ. Πρόκειται γιά άξονες που σφίγγουν με ένα μοναδικό κλειδάκι το οποίο δεν κυκλοφορεί στην αγορά και το οποίο αγοράζετε μαζί με αυτούς. Δυστυχώς πρέπει να το έχετε και αυτό πάντα μαζί σας (γιατί ποτέ δεν ξέρετε πότε θα πάθετε λάστιχο).
Επίσης κυκλοφορούν και άξονες με μπλοκαζ τα οποία δεν ανοίγουν παρά μόνο όταν το ποδήλατο γυρίσει ανάποδα (πράγμα αδύνατο όταν είναι δεμένο).

2 σχόλια:

  1. Bravo gia ton xrono pou afierwses na synopsiseis ayta pou ofeilei na gnwrizei o podilatis stin - agria - poli. Keep up the good work!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαιρετικό άρθρο! Υπάρχει κάποια σύσταση για ασφαλή και οικονομικό φυλασσόμενο χώρο στάθμευσης ποδηλάτων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή