Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Ενας χρόνος cycle chic: άλλο style, άλλο life style!


Σ
ήμερα (23/12) τo Thessaloniki cycle chic έχει γενέθλια!
Πέρασε (κιόλας) ένας χρόνος από τότε που με χαρά αλλά και αρκετό άγχος δημοσίευσε την πρώτη του ανάρτηση!

Το Thessaloniki cycle chic είναι ένα φωτογραφικό blog με θέμα τους κομψούς αστικούς ποδηλάτες της Θεσσαλονίκης και είναι εμπνευσμένο από το αντίστοιχο φωτογραφικό blog του Mikael Colville-Andersen copenhagencyclechic το οποίο ο γράφων παρακολουθούσε (και παρακολουθεί) από το 2008.
Το cycle chic είναι πλέον ένα παγκόσμιο "κίνημα". Ξεκίνησε πριν τέσσερα χρόνια από μία φωτογραφία  και πλέον αριθμεί 55 παρόμοια blog τα οποία σε 55 πόλεις ανά τον κόσμο φωτογραφίζουν το στυλ και την κομψότητα των καθημερινών ποδηλατών (μπορείτε να βρείτε όλα τα cycle chic μαζεμένα στην δεξιά πλευρά αυτού του blog).

Χαίρομαι πολύ που τα έχουμε καταφέρει ως τώρα και αν κρίνω από τα σχόλια που έχω ακούσει από κοντά αλλά και από αυτά που έχω διαβάσει, τα έχουμε καταφέρει καλά.
Σας ευχαριστούμε όλους και όλες!


 Ολίγη ιστορία:
Γιά να πω την αλήθεια είχα τις αμφιβολίες μου γιά το αν θα μπορούσε να "σταθεί" ένα cycle chic blog στη Θεσσαλονίκη.
Οι λόγοι διάφοροι. Πρώτος και κύριος το γεγονός οτι στη Θεσσαλονίκη δεν κυκλοφορούν τόσοι
ποδηλάτες όσοι κυκλοφορούν στις ευρωπαικές πόλεις.
Οι ποδηλάτες ως πέρυσι μπορεί να είχαν αυξηθεί μεν αλλά και πάλι κυκλοφορούσαν αρκετά αραιά γιά τέτοια τολμηρά φωτογραφικά εγχειρήματα!
Σκεφτόμουν οτι τα πράγματα θα δυσκόλευαν ακόμη περισσότερο οταν ανάμεσα στην αραιή τους κυκλοφορία θα έψαχνα να βρω και κάποιον κομψά ντυμένο.
Βλέπετε το ποδήλατο ανθίζει σιγά σιγά αλλά ακόμη αντιμετωπίζεται (κι από τους ίδιους τους ποδηλάτες) σαν υποκατάστατο του γυμναστηρίου ή χόμπυ του Σαββατοκύριακου (ή ακόμη και σαν αναγκαία κατάντια λόγω "της κρίσης"...).

Γι αυτόν λοιπόν το λόγο, η άλλη δυσκολία που έβλεπα ήταν πως αναγκαστικά οι φωτογραφίσεις του cycle chic θα έπρεπε να είναι πολύωρες (αρκετές ώρες στό δρόμο συν τις ώρες επεξεργασίας των φωτογραφιών).
Τελικά είχα άδικο. οι φωτογραφίσεις δεν ήταν απλώς πολύωρες. Αποδείχτηκαν πολυήμερες!
Στην Κοπεγχάγη ή στο Βερολίνο (1, 2) γιά να βρεις πέντε cycle chic θέματα χρειάζεται περίπου μία ώρα. Στη Θεσσαλονίκη χρειάζεται μία εβδομάδα ή και δέκα μέρες...

Παρά τις αυξήμένες απαιτήσεις του cycle chic σε χρόνο και δουλειά, είναι έως τώρα μιά ευχάριστη απασχόληση και αυτό οφείλεται στην αποδοχή που έχει γνωρίσει!




 Ολίγη φιλοσοφία:
Μιας και το cycle chic "κίνημα" έχει ως θέμα το στυλ και την κομψότητα της καθημερινής ζωής πάνω στο ποδήλατο, εύκολα μπορεί να παρεξηγηθεί μιας και οι περισσότεροι άνθρωποι μπερδεύουν ή ταυτίζουν το στυλ και την κομψότητα, με τη μόδα και το lifestyle.
Γι αυτό θα ήθελα να πω δυό λόγια και να διευκρινήσω οτι το style και το life style αποτελούν τελείως διαφορετικά πράγματα και τολμώ να πω οτι είναι δύο πράγματα που το ένα σχεδόν αποκλείει το άλλο...

Ανατρέχοντας στο γλωσσολογικό λεξικό του Μανώλη Τριανταφυλλίδη διαβάζουμε οτι "στυλ είναι το καλλιτεχνικόν ύφος, τεχνοτροπία" και "στυλίστας είναι ο καλλιτέχνης διακρινόμενος διά το ύφος του"
Το στυλ λοιπόν είναι το ύφος, ο προσωπικός τρόπος του καθένα είτε είναι κομψός είτε όχι (είτε είναι καλλιτέχνης είτε όχι).
Και η κομψότητα είναι (σύμφωνα με το wictionary.org) η επιμελημένη και καλαίσθητη παρουσία (με όποιο στυλ κι αν εμφανίζεται).


Το στυλ λοιπον μαζί με την κομψότητα είναι δύο πράγματα τα οποία εξ ορισμού παράγονται και απορρέουν από το άτομο και από την αισθητική αντίληψη του.
Η μόδα και το lifestyle είναι ακριβώς το αντίθετο. Παράγονται έξωθεν και προσπαθούν να επιβληθούν στο άτομο.


Η μόδα (σύμφωνα πάλι με το γλωσσολογικό λεξικό του Μανώλη Τριανταφυλλίδη) είναι: "μία παροδική συνήθεια ως προς το ντύσιμο, ο συρμός".
Η γνωστή προβολή προαποφασισμένων στυλιστικών επιλογών που αλλάζει κάθε τόσο και στόχο έχει να νοιώθεις οτι κάτι καινούριο πρέπει πάλι ν' αγοράσεις μιάς και κάτι άλλο "είναι στη μόδα" κι εσύ είσαι "απ' έξω".

Το lifestyle κατα λέξη σημαίνει "τρόπος ζωής" κι αυτό δεν είναι αναγκαστικά κάτι το αρνητικό.
Ομως η καθημερινή χρήση και ερμηνεία του όρου σημαίνει "προβολή ενός πρότυπου τρόπου ζωής προς μίμηση".
Μία ευρύτερη μόδα δηλαδή που δεν αφορά πλέον μόνο στο ντύσιμο αλλά και στη συνολική συμπεριφορά του ατόμου (αφορά ακόμα και σε μιά ολόκληρη σειρά προιόντων που πλασάρονται έτσι, ακόμα και στα λόγια, και στις προκατασκευασμένες απόψεις που λέμε και στις πόζες που παίρνουμε).
Ετσι μιμούμενοι παθητικά το πρότυπο, υπάρχει η αίσθηση οτι ανήκουμε σ' αυτό που μας προβάλεται ως ευρέως αποδεκτό και "ανεβασμένο".
Κι απ' την πολλή τη μίμηση, το πρότυπο μας γίνεται βίωμα και μας μένει ως κουσούρι!

Καταλυτικό ρόλο τις τελευταίες δεκαετίες παίζει σ' αυτό η τηλεόραση (το πρόγραμμα της τηλεόρασης, όχι η συσκευή!)
Οι άνθρωποι κυριολεκτικά ζουν στην τηλεόραση, όχι στον κόσμο. Ισως κάποτε την κατηγορούν αλλά ποτέ δεν την κλείνουν! (θα χάσουν τον "κόσμο"!)

Με αυτό τον τρόπο κατηγοριοποιείται το άτομο, είναι πιό προβλέψιμες οι αντιδράσεις του
και τα πλαίσια στα οποία κινείται και είναι πιό εύκολο να του πλασαριστούν διαρκώς νέα προιόντα lifestyle γιά να καλύπτει ανάγκες που (συνήθως) δεν έχει, νιώθωντας έτσι οτι ανήκει "κάπου" (το ξαναείπα αυτό, το ξέρω).

Οπως ίσως υποψιάζεστε το lifestyle εκτός από το mainstream, μπορεί να χρησιμοποιηθεί γιά να προβάλλει και πολλά άλλα πρότυπα ζωής. Ο σκοπός είναι πάντα ο ιδιος: μίμηση, κατηγοριοποίηση και εμπορική εκμετάλευση.




Η εικόνα του ποδηλάτου (προσοχή: η εικόνα, όχι η χρήση του ως μέσον) εδώ κι ένα χρόνο είναι μόδα. Θα το δείτε να διακοσμεί βιτρίνες καταστημάτων με ρούχα και θα το δείτε πλάι σε μοντέλα που ποζάρουν γιά φωτογραφίσεις μόδας.
Γι αυτό μία πασαρέλα με ποδήλατα (υποστηριζόμενη κι από τον δήμο Θεσσαλονίκης!) είναι μία κίνηση κενή περιεχομένου ως προς την προώθηση της χρήσης του ποδηλάτου και απευθύνεται μάλλον στα θύματα του λάιφστάιλ στοχεύοντας μόνο στο εμπορικό κέρδος και στη δημιουργία εντυπώσεων.

Ελπίζω η μόδα να περάσει σύντομα και να αφήσει μόνο τα θετικά μιάς και το ποδήλατο εκτός από μέσον μετακίνησης προσφέρει και αληθινή ευχαρίστηση κι ελπίζω οτι ακόμη και όσοι και όσες το δοκίμασαν κατά τύχη και επιταγή της μόδας, δεν θα το αποχωριστούν...


Αρκετά όμως με τις (αμπελο)φιλοσοφίες!
Κάποιοι ίσως προβληματίστηκαν, κάποιοι ίσως και να δυσαρεστήθηκαν. Δεν ήταν αυτός ο σκοπός μας, θελήσαμε μόνο να εξηγηθούμε και να πάρουμε θέση.


Αγαπητοί φίλοι και φίλες ό,τι τελικά κι αν επιλέγετε, μην ξεχνάτε οτι ποτέ κανένα ντύσιμο δεν ήταν πειστικό χωρίς (αληθινό) χαμόγελο...



6 σχόλια:

  1. Πολλές ευχές !!!
    Για τα γεννέθλια του (μωρού -σε ηλικία) blog σου.
    Εύχομαι πολλές και καλές αναρτήσεις!
    Να το δεις να ενηλικιώνεται!
    Για τις γιορτινές μέρες που έρχονται.
    Προσωπικές και οικογενειακές ευχές για ηρεμία, ψυχραιμία και αγώνα,
    για να βγούμε εμείς και κατα συνέπεια και η Ελλάδα μας, από τον οικονομικό βραχνά , που μας έρριξαν.
    Βασίλης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρονια Πολλα και κομψα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Xρόνια Πολλά Cycle Chic!!!
    Ελπίζουμε σε ακόμη περισσότερες αναρτήσεις που -και πάλι ελπίζουμε- θα γίνουν απανωτές γιατί θα κυκλοφορούν συνεχώς ποδηλάτες με style στην πόλη!
    Το κείμενό σου άκρως κατατοπιστικό και καίριο θα έλεγα..
    Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Muchas felicidades, hay que seguir haciendo fotos, aunque cueste mucho tiempo... Ahí está el trabajo de este blog que es muy bueno.

    De la crisis mejor ni hablemos... pero de todo se sale y de esto más, ánimo y adelante.
    Saludos desde Sevilla (España).
    http://EnBiciXSevilla.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χρόνια πολλά!

    Και πολύ σωστά τα σχόλια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χρόνια Πολλά Cycle Chic! Τα λες πολύ σωστά!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή