Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Κράνος - τιμή - μετριότητα χρυσή


1. Η επιχείρηση:

« - Αγόρια, αγόρια ακούστε τι θα κάνουμε. Εχουμε αποστολή.
Προσέξαμε οτι εδώ στα Βριλήσσια δεν φοράνε κράνος!
Θα στηθούμε εδώ κι όποιος περάσει χωρίς κράνος (έχουμε φέρει δύο) του το φοράμε.
Να ορίστε, δε χρειάζεται να περιμένουμε πολύ (τυχαία εμφανίζονται τρία παιδιά με ποδήλατα)
- Μμμ, θα σου πω εγώ εσένα...»



2. Το πέσιμο:

« - ΔΕ ΦΟΡΑΜΕ ΚΡΑΝΟΣ;
- Γειάα σας παιδιά, εσύ φοράς κράνος, είσαι φίλος μας
(και σε αγκαλιάζω)
Εσείς (που δηλαδή δεν είστε φίλοι μας;) γιατί δε φοράτε κράνος;
- Εεε, το ξεχάσαμε... πιό μικρή φορούσα... τώρα δε με βολεύει... δε στέκεται (απολογία λόγω ενοχοποίησης).
- Με το (μακρύ) μαλλί ε; Που να βολέψει... (συγκαλυμένη ειρωνεία γιά να υποβιβαστεί το ενδιαφέρον του κοριτσιού γιά καλή εμφάνιση και να αναδειχτεί η «ώριμη» επιλογή του άσχημου αξεσουάρ)
- Τώρα που 'σαι πιό μεγάλη μήπως θα σε βολεύει; (αφού σε κατηγόρησα και ειρωνεύτηκα τις επιλογές σου, σου δίνω μιά ελπίδα σωτηρίας ωστε να μου πεις τα σωστά λόγια)
- Ε, αν το ρυθμίσω... (αυτό ήταν, τσίμπησε)

- ΕΣΥ ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΦΟΡΑΣ ΚΡΑΝΟΣ; (στάση σώματος: «σε ακούω, λοιπόν, απολογήσου»)
- Δεν πιστ... δεν περίμενα να μου χρειαστεί.
- Α ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΣ ΝΑ σου χρειαστεί... Γι αυτό το φοράμε, αχρείαστο να 'ναι»



Ο παραπάνω διάλογος δυστυχώς είναι αληθινός, η «επιχείρηση» ήταν αληθινή και  διοργανώθηκε από μεσημεριανή τηλεοπτική εκπομπή σχετική με το ποδήλατο η οποία μεταδίδεται από ιδωτικό κανάλι.

Παρακολούθήσαμε τη συγκεκριμένη εκπομπή με έκπληξη και συνολικά εισπράτοντας αρνητική  αίσθηση. Στο αποκορύφωμα είδαμε την σταθερά χαμογελαστή αλλά συγκαλυμένα επιθετική παρουσιάστρια, να έχει στήσει καρτέρι μαζί με άλλους τρεις (που η εμπειρία τους περιορίζεται στο να ποδηλατούν μία ή δυό φορές το μήνα, όπως οι ίδιοι δήλωσαν) να σταματούν και να προσπαθούν  να στιγματίσουν ως «μη σωστούς» κάποιους ποδηλάτες που περνούσαν τυχαία (αντιθέτως, δε νομίζω πως ήταν τυχαίο το οτι ήταν παιδιά,  μάλλον θεωρήθηκαν πιό «εύκολοι»).
Κάποιοι δηλαδή με περιορισμένη ή καθόλου εμπειρία στο θέμα, με μπερδεμένες ή ανύπαρκτες απόψεις, θέλησαν να βάλουν «στο σωστό δρόμο» κάποιους που έκριναν ως μη σωστούς!





Και μάλιστα με τον χειρότερο (αλλά πιό δοκιμασμένο) τρόπο. Αυτόν του εκφοβισμού, του άγχους και της ενοχοποιήσης ώστε να μπορέσουν να τους πασάρουν μετά τη «σωτηρία» τους που μαγικά θα τους βάλει στην άσπιλη κοινωνία των «υπεύθυνων ποδηλατών».
Με τη ευγενική χορηγία ποδηλατικής εταιρίας φυσικά (διότι η «σωτηρία» είναι προιόν και θέλει και τον ευγενικό της χορηγό).

Λυπάμαι που το λέω αλλά μου θύμισαν τους άλλους, τους υπερασπιστές της καθαρότητας των Ελλήνων οι οποίοι δεν ξέρουν ούτε να γράφουν ούτε να μιλούν Ελληνικά. Οργανώνουν όμως παρόμοιας λογικής επιχειρήσεις.



Από τη μία ίσως να κατανοώ τους περιορισμούς μέσα σε ένα ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι, από την άλλη όμως δεν μπορώ να παραβλέψω την παντελώς λάθος πληροφόρηση που καταντά επιζήμια γιά το ποδήλατο (όπου έρχεται το κράνος, μειώνεται το ποδήλατο) και που σταθερά και επίμονα πλασάρεται από τη συγκεκριμένη εκπομπή, την τρομοκρατία, την καλλιέργεια του φόβου, της ενοχής και τον στιγματισμό (στη συγκεκριμένη περίπτωση σε παιδιά), γιά ένα αξεσουάρ του οποίου είναι απολύτως αμφισβητήσιμη η χρησιμότητα (και όπως προκύπτει, μάλλον προκαλεί ατυχήματα γιατί δίνει σε οδηγούς και αναβάτες την ψευδή εντύπωση του «προστατευμένου»).

Πιθανόν ο μόνος λόγος γιά τον οποίο ακολουθείται η συγκεκριμένη γραμμή είναι  το να καλιεργηθεί ο τρόμος ωστε να παράγει τεχνητές ανάγκες γιά να πουλιούνται πιό σίγουρα και γρήγορα υπηρεσίες και προϊόντα πλασματικής ασφάλειας. Ενώ γιά αληθινή πληροφόρηση ή κυκλοφοριακή εκπαίδευση ή την επικινδυνότητα του αυτοκινήτου που  πρέπει να εκτοπιστεί από τις πόλεις ,  ούτε λόγος.

Υπάρχουν όμως πολλά ακόμη προϊόντα (εκτός του κράνους) γιά προβολή και διαφήμιση. Κάποια από αυτά  προλαμβάνουν πραγματικά τα ατυχήματα (π.χ. οι καθρέφτες και τα φώτα). Κι αν το κράνος διαφημίζεται οτι είναι «γιά την ασφάλεια» του ποδηλάτη, τα φώτα είναι γιά την ασφάλεια  και του απέναντι ποδηλάτη που  δεν φταίει σε τίποτα γιά να συγκρουστεί με τον  αόρατο χωρίς φώτα (που πιθανότατα όμως φοράει κράνος γιά να νομίζει οτι προστατεύει τον εαυτό του μόνο) Γιατί υπάρχει βλέπετε και αυτή η λογική της ιδιωτείας και η έλλειψη αίσθησης του συλλογικού.


Αν θέλετε να δείτε την εν λόγω εκπομπή, στείλτε μας μήνυμα στο email που αναφέρεται εδώ γράφοντας «θέλω να το δω!» (ή κάτι τέτοιο) γιά να σας στείλω το σχετικό λινκ.


Στην ελληνική πραγματικότητα λόγω έλλειψης  αστικής (οχι fitness ή αθλητικής) ποδηλατικής κουλτούρας, κάποια πράγματα μπερδεύονται από άγνοια, και προβάλονται μπερδεμένα (φτάνει να υπάρχει γρήγορο οικονομικό κέρδος γιατί «αυτά θέλει ο κόσμος»).

Νομίζω οτι πρέπει ξεφύγουμε από τη δική μας πραγματικότητα και να ρίξουμε μία ματιά και σε έναν διαφορετικό κόσμο, μία άλλη ποδηλατική νοοτροπία.

Ας δούμε πως κυκλοφορούν οι κάτοικοι της Κοπεγχάγης όταν ποδηλατούν γιά τις καθημερινές μετακινήσεις τους. Πρόκειται γιά ανθρώπους που δεν άρχισαν το ποδήλατο χθες ούτε το χρησιμοποιούν μιά φορά το μήνα λόγω μόδας.
Το χρησιμοποιούν καθημερινά εδώ και πολλές δεκαετίες, φορώντας τα «πολιτικά» τους ρούχα ακόμη και σε συνθήκες που εδώ ούτε οι πιό σκληροπυρηνικοί και εξοπλισμένοι σούπερ - ήρωες αθλητές δεν τολμούν να ξεμυτίσουν.
Και με ποδήλατα που εδώ μάλλον θα θεωρούνταν παρωχημένα ή σαράβαλα (μα ούτε ένα carbon παλουκόσελο;) 



Αυτό ήταν ένα δείγμα κυκλοφορίας σε ώρα αιχμής. Κατά σχεδόν απόλυτη πλειοψηφία οι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν κράνος. Κάποιοι ελάχιστοι, επιλέγουν να το φορούν. Γούστο τους και καπέλο τους (στην κυριολεξία). Το ίδιο μπορείτε να δείτε και στο Αμστερνταμ:



Επανέρχομαι (και κλείνουμε εδώ) λέγοντας οτι στην εκπομπή την οποία σχολίασα, είδαμε
ακριβώς (πιό ακριβώς δε γινόταν!) την περίπτωση την οποία εξέτασα στο τελευταίο κομμάτι της «τρομοκρατίας του κράνους» οπου προσπαθώ να ερμηνεύσω αυτόν τον φανατισμό και την προκλητική στάση, και να τον παραλληλίσω με ακραίες ιδεολογίες που είναι σε έξαρση τελευταία.

«Φορώντας το κράνος, ο φανατικός νομίζει οτι ανήκει στον  κύκλο των «υπεύθυνων ποδηλατών» οι οποίοι είναι «καλά παιδιά» που δίνουν «το καλό παράδειγμα» και με πρόσχημα την «ωριμότητα» τους και την «ασφάλεια» φορούν με καμάρι το σύμβολο τους, και νομίζουν οτι πρέπει να επιβάλλουν την αντίληψη τους αυτή και στους άλλους, που θα πρέπει είτε να συμμορφωθούν είτε να κακοχαρακτηριστούν - περιθωριοποιηθούν.»


Σας προτείνω να το ξαναδιαβάσετε. Πιθανόν να είναι το μόνο εως τώρα κείμενο στα ελληνικά που καταπιάνεται με το θέμα (δεν είμαι και απόλυτα σίγουρος).
Είναι μακροσκελές, περιέχει παραπομπές και μάλλον θέλει παραπάνω από μία αναγνώσεις. Πιθανόν λόγω της έκτασης του, να μη διαβάστηκε αυτό το τελευταίο κομμάτι του (ξεκινάει περίπου από το απρόμαυρο κόμικ με τη μπούρκα).
Ομως αυτό το κομμάτι ίσως να είναι και το πιό ενδιαφέρον...

Αν το βρίσκετε καλό και συμφωνείτε, παρακαλούμε  προωθήστε το  με όποιον τρόπο μπορείτε (π.χ. αναδημοσιεύστε το σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο facebook, twitter ή αναρτήστε το στο σάιτ σας ή στο μπλογκ σας κ.λπ. αναφέροντας την πηγή)

7 σχόλια:

  1. φιλαράκι είσαι απλά χαζός....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγω συμφωνω με το αρθρο, το κρανος δεν ειναι πανακεια! Πρωτα απ'ολα για να εισαι ασφαλης, απο την στιγμη που δεν υπαρχει σωστο ποδηλατικο δικτυο και χρησιμοποιουμε τους δρομους, πρεπει να εχεις σωστη οδηγικη συμπεριφορα πανω στο ποδηλατο, να αποφευγεις τους δρομους με πολυ κινηση και υψηλες ταχυτητες (για καθε δρομο υπαρχει παραδρομος), να προσεχεις ΤΑ ΠΑΝΤΑ γυρω σου (εκτος απο αυτοκινητα, πεζους, μπαλες απο παιδακια που παιζουν, σκυλια κτλ)και φυσικα να εξοπλισεις το ποδηλατο με ενα ζευγαρι ΚΑΛΑ φωτα!! Και μην πειτε "αυτα ειναι γνωστα, σιγα τι νεο μας λες" γιατι στην πραξη η πλειονοτητα οσων συναντω πεταλαρουν χυμα στο κυμα! Ααα και κατι αλλο που παρατηρω συχνα: το ποδηλατο στην πολη δεν ειναι ραλι! Δεν χρειαζεται κανεις να τρεχει σαν τρελος λες και ειναι σε αγωνα κατα την μετακινηση του! Γιατι εκτος του οτι ιδρωνει, ουσιαστικη διαφορα στον χρονο δεν κανει... Αυτα! Και συγνωμη για το μακρυ σχολιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προσωπικά το κράνος είναι απαραίτητο..Έχω πέσει 1-2 φορές φορώντας κράνος και δε το χρειάστηκα μιας δεν έπεσα με το κεφάλι, αλλά γνωρίζω αρκετά άτομα που γλίτωσαν ή όχι σοβαρά τραύματα στο κεφάλι από πτώσεις..Δεν είναι πανάκεια όπως αναφέρεις αλλά το οτι κάποιο μέτρο δε σου προσφέρει 100% προστασία δε σημαίνει πως είναι άχρηστο..Ούτε οι αερόσακοι εξασφαλίζουν την επιβίωση, τι σημαίνει αυτό, πως πρέπει να τους ξηλώσουμε;; Επιλογή του καθενός είναι εάν θεωρεί το κεφάλι του άξιο της οποιασδήποτε προστασία μπορεί να βρει..Τέλος αναφέρεται:
    «Φορώντας το κράνος, ο φανατικός νομίζει οτι ανήκει στον κύκλο των «υπεύθυνων ποδηλατών» οι οποίοι είναι «καλά παιδιά» που δίνουν «το καλό παράδειγμα» και με πρόσχημα την «ωριμότητα» τους και την «ασφάλεια» φορούν με καμάρι το σύμβολο τους, και νομίζουν οτι πρέπει να επιβάλλουν την αντίληψη τους αυτή και στους άλλους, που θα πρέπει είτε να συμμορφωθούν είτε να κακοχαρακτηρισθούν - τπεριθωριοποιηθούν.»
    ξέρω ένα σωρό ποδηλάτες και ποδηλάτισσες..Το κράνος δεν μου το επέβαλλε ποτέ κανείς με κανέναν τρόπο..Άμα δεις τον άλλο με ανοιχτό κεφάλι και το ασθενοφόρο να τον παίρνει όπως όπως, σε τότε μπαίνεις σε σκέψεις..από μόνος σου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιά τν «Ανώνυμο 3»:

    Το οτι έπεσες δύο φορές και δεν χτύπησες στο κεφάλι, δεν σου προκάλεσε κάποια απορία;
    Γενικά είναι πολύ μικρό το ποσστό περιπτώσεων που χτυπάμε το κεφάλι από πτώση με ποδήλατο. Είναι το ίδιο με το ποσοστό γιά έναν πεζό.
    Πάντα με την προυπόθεση οτι δεν κάνουμε ταρζανιές και καγκουριές.

    Οσοι ισχυρίζονται ότι «σώθηκαν» απο πτώσεις με ποδήλατο επειδή φορούσαν κράνος, είναι συνήθως αυτοί που οδηγούν επικίνδυνα και ρισκάρουν (εγώ τουλάχιστον αυτό έχω δει ως τώρα).

    Και βέβαια δεν σου το επέβαλε κανείς. Το πιθανότερο είναι οτι αισθάνθηκες οτι αυτή είναι η εικόνα του «σωστού ποδηλάτη». Γιατί άραγε;
    Εγώ πάντως έχω ακούσει σχόλια και επικρίσεις που δεν φοράω κράνος ενω δεν έχω επικρίνει κανέναν που φοράει κι ας προκαλεί ζημιά με αυτό τον τρόπο (κάνει το ποδήλατο να μοιάζει επικίνδυνο) Ειδικά εδώ που δεν υπάρχει κουλτούρα αστικού ποδηλάτου.

    Είδες την εκπομπή γιά την οποία έγραψα τα σχόλια;
    Η εκπομπή αυτή προσπαθεί λοιπόν να το επιβάλει και δείχνει το δρόμο. Με το χειρότερο τρόπο (φοράτε κράνος γιά να είστε φίλοι μας αλλιώς θα σας την πέφτουμε)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. (Ειμαι η ανωνυμη 2)

    Δεν ειπα εγω οτι ειμαι εναντιον του κρανους γενικως, αλλα ειμαι εναντιον της υποχρεωτικης χρησης του. Στην πολη μου (Βολος, οπου δεν φοραει κανεις κρανος, μονο οσοι αθλουνται) υπαρχουν παρα πολλα ποδηλατα που κυκλοφορουν και ετσι οι οδηγοι ειναι συνειδητοποιημενοι σε πολυ ικανοποιητικο βαθμο. Οι μονοι που ισως να θεωρουνται "επικινδυνοι" ειναι καποιοι ανυπομονοι ταξιτζηδες και συνταξιουχοι οδηγοι, αλλα οχι τιποτα σπουδαιο. Το πραραδεχομαι οτι σε σχεση με την Αθηνα (πχ.) που σπουδαζα, οι οδηγοι εκει δεν σεβονται τα ποδηλατα, αλλα αλλο τοσο δεν σεβονται και τα υπολοιπα αυτοκινητα. Ειναι η οδηγικη τους "κουλτουρα" ετσι... Αλλα οπως προειπα η λυση ειναι οι παραδρομοι και να εχουμε τα ματια παντα δεκατεσσερα. Αν καποιος νιωθει την αναγκη οτι θελει να φορεσει κ κρανος ας φορεσει.
    Αλλα το δογμα και της συγκεκριμενης εκπομπης και γενικως οσων ειναι υπευθυνοι για το προμοταρισμα του ποδηλατου στην πολη ειναι το ΠΑΝΤΑ ΚΡΑΝΟΣ. Εκει φερνω εγω αντιρρηση. Γιατι αν περασει αυτο το δογμα, εκδοθει νομος και γινει τελικα υποχρεωτικο το κρανος τοτε θα πρεπει να φορεσω αναγκαστικα κι εγω, οπως και τοσοι αλλοι, ενω δεν το χρειαζομαστε. Καταννοω οτι δεν ειναι σε ολες τις πολεις τοσο ευκολη η μετακινηση οπως εδω, γιαυτο και πιστευω πως ο καθενας πρεπει να πραττει οπως κρινει αυτος σωστα. Αλλα η πλειονοτητα απο εμας πραγματικα δεν το χρειαζεται! Δεν ειναι ολη η Ελλαδα Αθηνα/Θεσσαλονικη. Αυτη ηταν και η ουσια του αρθρου, να παει κοντρα σε αυτο το δογμα που επιβαλλει να φορανε ολοι κρανος παντα και παντου! Οχι οτι κατακρινει τα κρανη και πρεπει να εξαφανιστουν δια παντως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το προηγούμενο καλοκαίρι βρέθηκα στο Βόλο και εξεπλάγην από τον αριθμό των ΑΣΤΙΚΩΝ ποδηλατών και από τον τρόπο που κυκλοφορούν. Μου φάνηκε οτι υπάρχει ποδηλατική κουλτούρα από παλιότερα.
    Παρατήρησα όμως και μεγάλη κίνηση από αυτοκίνητα (συγκρίσιμη με αυτήν της θεσσαλονίκης)

    Θα ήθελα να παρακαλέσω όλους να διαβάσετε το κείμενο αυτού του μπλογκ «η τρομοκρατία του κράνους».
    Εκεί προσπάθησα να δώσω κάποιες απαντήσεις (και παραπομπές) γιά όλους τους προβληματισμούς που βλέπω τώρα να παρατίθενται σε μορφή σχολίου.

    Κάπου εκεί γράφω (με παραπομπή στη σχετική έρευνα) οτι αν κάποιος παρασυρθεί απο μηχανοκίνητο, δεν τον σώζει κανένα κράνος. Σε όποια πόλη κι αν ζει.
    Το μόνο που θα μπορούσε να είχε κάνει θα ήταν να είχε προλάβει το ατύχημα. Χρησιμοποιώντας τον αριστερό καθρέφτη (που κανείς ποτέ δεν αναφέρει είτε σε περιοδικά είτε σε εκπομπές), και μαθαίνοντας να εκτιμά σωστά την κατάσταση στο δρόμο, αποφέυγοντας τις επιδεικτικές καγκουριές.

    Και εδώ βρίσκεται ένα κρίσιμο ζήτημα που πάντοτε αποφεύγεται να τεθεί (από τους πολιτικούς επειδή «δεν θα μας ξαναψηφίσουν» αλλά και από τους πολίτες γιατί φοβούνται να ξεβολεύονται)

    Αυτό είναι η κυκλοφορία μηχανοκίνητων τροχοφόρων σε πόλεις.
    Αυτά δημιουργούν την επικινδυνότητα γιά όλους και αυτά είναι που θα πρέπει να εκτοπιστούν (θυμίζω οτι η φυσική παρουσία είναι ο άνθρωπος και αυτός έχει προτεραιότητα, όχι το αυτοκίνητο του).

    Κι όποιος θέλει ας φοράει και κράνος και βατραχοπέδιλα και ό,τι άλλο βρίσκει καλό.

    Οι ποδηλάτες πρέπει να ενθαρρύνονται και να νοιώθουν ελεύθεροι μέσα σε ένα φιλικό αστικό περιβάλλον. Οχι να τρομοκρατούνται με ανύπαρκτους κινδύνους.
    Με αυτό τον τρόπο το ποδήλατο αποθαρρύνεται
    (και έμμεσα ευνοείται το αυτοκίνητο - οι αυτοκινητοβιομηχανίες υποστηρίζουν το ποδηλατικό κράνος με σθένος).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η επιβολή χρήσης του κράνους δια νόμου είναι σίγουρα μη επιθυμητή καθώς θα μειώσει τη χρήση ποδηλάτου και αυτό θα είναι δυσμενές για την κοινωνία μας ακόμα και εάν μειωθεί δραματικά το ποσοστό θνησιμότητας σε ποδηλατικά ατυχήματα.
    Ενέργειες σαν και αυτή που περιγράφεται στο κείμενο από ανθρώπους που καβαλάνε ποδήλατο μία φορά την εβδομάδα για την κυριακάτική βόλτα επίσης κάθε άλλο παρά προωθούν το ποδήλατο.

    Ωστόσο εγώ φοράω κράνος και συμβουλεύω τους φίλους που κάνουν ποδήλατο να φοράνε και αυτοί. Μόλις το φορέσουν δεν το αποχωρίζονται! Δεν είναι τόσο ενοχλητικό όσο πιστεύεται, και σε περίπτωση ήλιου ή βροχής είναι απαραίτητο για καλύτερη ορατότητα. Για την ασφάλεια που προσφέρει, όποιος δει βίντεο που πέφτει μηχανοκίνητο σε ποδηλάτη με κράνος, ο ποδηλάτης σκάει με το πίσω μέρος του κεφαλιού στην άσφαλτο και σηκώνεται κανονικά, θα καταλάβει ότι δεν είναι κόλπο του μάρκετινγκ.

    Σίγουρα δεν είναι ότι πιο όμορφο υπάρχει βέβαια και ναι χαλάει το μαλλί, αν και το ίδιο θα έκανε το καπέλο που σε ήλιο ή βροχή θα είναι απαραίτητο. Θα ήθελα και εγώ να μη φοράω κράνος στην πόλη, αλλά για να το κάνω αυτό θα έπρεπε να υπάρχουν δύο προϋποθέσεις:

    -Να υπάρχουν υποδομές σαν αυτές των βορειευρωπαϊκών χωρών, που αυτό θεωρητικά γίνεται.
    -Να μην το χρησιμοποιώ για διαδρομές όπου θέλω να φτάσω γρήγορα και συνεπώς με μεγαλύτερο κίνδυνο πτώσης, το οποίο δεν γίνεται, γιατί το ποδήλατο το έχω για να κάνω τη δουλειά μου και όχι βόλτα.

    Καταλήγωντας θα έγραφα ότι το ποδήλατο πρέπει να έχει χρηστικό χαρακτήρα, όχι να είναι ρομαντικό αξεσουάρ για βόλτες στην παραλιακή και αργόσχολους. Πρέπει να μπορούμε να πάμε στην δουλειά, στα ψώνια και στους φίλους μας, κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, γρήγορα και με ασφάλεια. Εφόσον λοιπόν το κράνος μπορεί να εχει έμμεσα οφέλη στην ταχύτητα και άμεσα στην ασφάλεια, είναι επιθυμητή η χρήση του, για όποιον κάνει ουσιαστική χρήση του ποδηλάτου και όχι για αναψυχή.

    Ένας χρήστης ποδηλάτου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή