Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Ντουβάρια.

«Ενα… μίνι τείχος σχεδιάζει να τοποθετήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης στις λεωφορειολωρίδες, που έχουν κατασκευαστεί σε ορισμένους από τους πλέον πολυσύχναστους οδικούς άξονες της πόλης, με σκοπό να τις προστατεύσει απέναντι στους ασυνείδητους οδηγούς, που διαρκώς τις παραβιάζουν...» 
(δείτε την είδηση εδώ)

  Είναι μία είδηση που μας δημιούργησε έντονο προβληματισμό τις τελευταίες μέρες.
Γιατί οι αστικοί ποδηλάτες έχουν αυξηθεί αρκετά στη Θεσσαλονίκη (και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι αυτό!) και χρειάζεται να δημιουργηθούν συνθήκες που θα επιτρέψουν να αυξηθούν κι άλλο, όχι το αντίθετο.
 
Φανταστείτε όμως να κινείστε με το ποδήλατο σας επί της Τσιμισκή και πίσω να είναι το λεωφορείο ή το ταξί, που πλέον δεν θα μπορεί να σας προσπεράσει γιατί θα υπάρχει τοίχος! Και όλοι ξέρουμε την ευγενική στάση που έχουν ως τώρα οι οδηγοί του οασθ προς τους ποδηλάτες τους οποίους βλέπουν ανταγωνιστικά!

Οπως συμπεραίνουμε από τη σχετική ανάρτηση του κ. Δημαρέλου στο facebook, δεν έχει γίνει πρόβλεψη γιά την κίνηση των ποδηλατών. Μάλιστα όταν τίθεται το ζήτημα ευθέως, εκείνος απαντά: «πρέπει να τελειώνουν οι συγκρούσεις συμφερόντων μεταξύ λεωφορείων και ποδηλάτων»!
Απάντηση που ακούγεται εντελώς παράλογη μιάς και όσοι πολίτες επιλέγουν το ποδήλατο, δεν αποτελούν κάποιον οργανισμό ή εταιρεία με συγκεκριμένα συμφέροντα, σε αντίθεση με τον οασθ.



 
Το σκεπτικό είναι οτι «πρέπει να λειτουργήσουν οι λεωφορειολωρίδες» κι εμείς δεν διαφωνούμε. Ομως οι σχεδιαστές αποφεύγουν, όπως πάντα, να κοιτάξουν το αληθινό πρόβλημα το οποίο είναι ο τεράστιος αριθμός από ιχ που καλύπτουν κάθε ελεύθερο χώρο και άρα και τις λεωφορειολωρίδες αλλά και η ανυπαρξία άλλων μ.μ.μ. πλην του οασθ και των κακών του υπηρεσιών.
Αντί να ασχοληθούν όπως θα όφειλαν και με προτεραιότητα την ανακούφιση του επιβαρυμένου από το ι.χ. αστικού περιβάλλοντος, προτείνουν πρόχειρες και άκρως επικίνδυνες «λύσεις» προσαρμοζόμενοι στις παρούσες παράλογες συνθήκες που επικρατούν και αδιαφορώντας γιά τους κινδύνους στους οποίους εκθέτουν όσους επιλέγουν το ποδήλατο γιά τις καθημερινές τους μετακινήσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Best Blogger Tips