Τα κύρια σημεία είναι
🟢 Αίσθηση άνεσης στο δρόμο. Θα πρέπει να μπορούμε να ποδηλατούμε πλάι - πλάι κάνοντας μία κανονική κουβέντα. Ο 8χρονος και ο 80χρονος θα πρέπει να νοιώθουν άνεση να κυκλοφορήσουν.
🔵 Υποδομή γιά στάθμευση (των ποδηλάτων, όχι των αυτοκινήτων)
🟢 Διαχωρισμένοι ποδηλατόδρομοι με φυσικά διαχωριστικά (π.χ παρτέρια) στις διασταυρώσεις.
🟡 Το ποδήλατο έχει πάντα προτεραιότητα στις διασταυρώσεις. Οι ποδηλατόδρομοι σχεδιάζονται ώστε να δίνουν με φυσικό τρόπο αυτή την προτεραιότητα στο ποδήλατο.
🟠 Εκπαίδευση από μικρή ηλικία στο σχολείο. Οταν ποδηλατείς σε όλη σου τη ζωή τότε το ποδήλατο είναι τόσο φυσικό όσο το περπάτημα. Οι οδηγοί των μηχανοκίνητων είναι επίσης ποδηλάτες.
🔴 Ο Ολλανδικός νόμος προβλέπει οτι σε περίπτωση σύγκρουσης ποδηλάτου - μηχανοκίνητου η ευθύνη είναι στη μεριά του οδηγού του μηχανοκίνητου ο οποίος πρέπει να αποδείξει οτι ήταν άψογος. Ακόμη κι αν το αποδείξει θα πληρώσει το 50% της αποζημίωσης. Η λογική είναι οτι το βαρύτερο όχημα προκαλεί τη μεγαλύτερη ζημιά ούτως ή άλλως. Φταίει, δε φταίει.
🟢 Το παράδειγμα του Αμστερνταμ μπορεί να εφαρμοστεί παντού. Το Αμστερνταμ ήταν μία άσχημη πόλη γιά αυτοκίνητα, ακριβώς όπως είναι η Θεσσαλονίκη. Μετατράπηκε στην κατ εξοχήν πόλη γιά ποδήλατα επειδή έτσι το ήθελαν οι κάτοικοι.
Παρατηρούμε δηλαδή οτι η συνολική λογική των Ολλανδών είναι η με κάθε τρόπο αποθάρρυνση της χρήσης του αυτοκινήτου και η ενθάρρυνση του ποδηλάτου.
Γιά να ολοκληρώσουμε την εικόνα γιά τη στάση των Ολλανδών απέναντι στο αυτοκίνητο, εμείς θα προσθέσουμε οτι τα κέντρα των Ολλανδικών πόλεων έχουν λίγες και πολύ ακριβές εξωτερικές θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων (45ευ τη μέρα). Στο Αμστερνταμ όσοι έρχονται στην πόλη με αυτοκίνητο από έξω περιοχές, παρκάρουν εκτός κέντρου σε διαμορφωμένους χώρους πάλι επί πληρωμή (πολύ φθηνότερα όμως σε σχέση με το κέντρο). Και συνεχίζουν προς το κέντρο με ποδήλατο ή μέσα μαζικής μεταφοράς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου