Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025

6 πόλεις που κατάργησαν τη στάθμευση στο δρόμο


Αμστερνταμ Πριν & Μετά


Φανταστείτε αυτό: Μια πόλη όπου οι δρόμοι είναι ζωντανοί από την ενέργεια των ανθρώπων και όχι από τη στασιμότητα των παρκαρισμένων αυτοκινήτων. Όπου οι βιώσιμες μετακινήσεις είναι ο κανόνας και τα ιδιωτικά αυτοκίνητα έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα, ενώ οι ποδηλάτες και οι πεζοί βρίσκονται μπροστά.

Αυτό δεν αποτελεί μέρος μιας μακρινής ουτοπίας (όπως σας λένε εδώ, στο μικρόκοσμο της Ελλάδας), αλλά είναι μια πραγματικότητα που συμβαίνει σήμερα σε όλο τον κόσμο. Σε αυτό το άρθρο, σας παρουσιάζουμε 6 επιλογές μας από τις πόλεις που τόλμησαν να απελευθερωθούν από τις αλυσίδες της στάθμευσης στο δρόμο. Θα δούμε μερικές εμπνευσμένες μεταμορφώσεις, καθώς και τα απίστευτα οφέλη που προκύπτουν από αυτές, και θα μάθουμε πώς είναι πραγματικά να ζεις σε ένα μέρος που βάζει τους ανθρώπους πάνω από τα αυτοκίνητα.


Αυτοκίνητα σταθμευμένα στο δρόμο


Ποιο είναι το πρόβλημα με τη στάθμευση στον δρόμο;

Ισως μερικοί από εσάς αναρωτιέστε, ποιό είναι το πρόβλημα με τη στάθμευση στον δρόμο και γιατί είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί; Ακολουθούν μερικοί μόνο σημαντικοί λόγοι για τους οποίους η στάθμευση στον δρόμο είναι κακό πράγμα και γιατί η κατάργηση ή η αντικατάστασή της μπορεί να έχει τεράστια οφέλη.

1. Συμφόρηση

Πρώτον, η στάθμευση στο δρόμο συμβάλλει σημαντικά στην κυκλοφοριακή συμφόρηση. Ο χρόνος που ξοδεύουν οι άνθρωποι οδηγώντας για να βρουν να παρκάρουν συμβάλλει όχι μόνο, όπως θα περίμενε κανείς, στη ρύπανση, αλλά και στη συμφόρηση. Σε μια μελέτη γιά τη Νέα Υόρκη το 1995, διαπιστώθηκε ότι ο μέσος χρόνος που χρειάζονταν οι οδηγοί για να βρουν μια θέση πλάι στο πεζοδρόμιο έφτανε τα 10,6 λεπτά. 

Σύμφωνα με την έρευνά, αυτοί οι κύκλοι γιά αναζήτηση θέσης ήταν περίπου το 8% των συνολικών χιλιομέτρων που διανύθηκαν από αυτοκίνητα στο δυτικό Midtown. Με άλλα λόγια, σχεδόν το 10% των αυτοκινήτων δεν πήγαιναν πουθενά, απλώς έψαχναν να βρουν κάπου να παρκάρουν!


2. Χώρος

Οι χώροι στάθμευσης έχουν τεράστιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Κοινώς πιάνουν πολύ χώρο! Στο Λονδίνο, για παράδειγμα, οι χώροι στάθμευσης στο δρόμο καταλαμβάνουν 14 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ή το ισοδύναμο 10 Hyde Parks.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά αναποτελεσματική χρήση του χώρου, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι το μέσο αυτοκίνητο είναι σταθμευμένο περίπου το 95% του χρόνου. 

Τι θα λέγατε να μετατρέπονταν αυτοί οι χώροι σε κάτι πιο ανθρώπινο, φυτεύοντας δέντρα, φτιάχνοντας πάρκα χωρίς τσιμέντο και εργολαβικές κατασκευές της αρπαχτής; Ακόμα καλύτερα, γιατί όχι ένας προστατευμένος ποδηλατόδρομος για τους αστικούς ποδηλάτες;


3. Είναι πολύ άσχημο

Ας το παραδεχτούμε, η στάθμευση στο δρόμο είναι ένα απαίσιο θέαμα! Δε μας πιστεύετε; Κοιτάξτε τις παλιές φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης. 

Η ομορφιά τους συνίσταται στην απουσία αυτοκινήτων. Μπορεί να απλωθεί η ματιά χωρίς εμπόδια και πραγματικά να δεις τους δρόμους, να απολαύσεις τα κτίρια και τις λεπτομέρειες της ζωής.

Κοιτάξτε την Ιαπωνία. Δεν είναι μόνο ότι οι δρόμοι του Τόκιο είναι ευχάριστοι για να περπατάς και να τους απολαμβάνεις, είναι ότι μπορείς πραγματικά να τους δεις! 

Σύμφωνα με το HeatMap, το 95% των δρόμων του Τόκιο δεν επιτρέπουν καθόλου το πάρκινγκ στον δρόμο. Γιά να μπορέσεις να αγοράσεις αυτοκίνητο πρέπει να μπορείς να αποδείξεις οτι έχεις και δική σου θέση να το παρκάρεις. Η θέση αυτή πιστοποιείται από την αστυνομία και λέγεται shako shomeisho (πιστοποιητικό πάρκινγκ).


Γνωρίσαμε λοιπόν μερικά από τα οφέλη, αλλά ποιες είναι οι πόλεις που μας δείχνουν τον τρόπο γιά να απαλλαχτούμε από τη στάθμευση στο δρόμο;

________________________


1. Όσλο

Αν σκοπεύετε να οδηγήσετε αυτοκίνητο στο κέντρο του Όσλο, δεν θα μπορέσετε να παρκάρετε στο δρόμο. Στις αρχές του 2019, η πόλη ολοκλήρωσε την κατάργηση άλλων 700 θέσεων στάθμευσης. Το αποτέλεσμα; Το κέντρο της πόλης είναι σχεδόν χωρίς αυτοκίνητα, εκτός από τα οχήματα έκτακτης ανάγκης και μερικές άλλες εξαιρέσεις.

Σύμφωνα με τον Axel Bentsen, διευθύνοντα σύμβουλο της Urban Sharing, μπορείτε πραγματικά να νοιώστε τα οφέλη αυτής της πρακτικής. Δεν είναι μόνο ότι οι δρόμοι είναι πιο καθαροί και ήρεμοι, αλλά ότι η ποιότητα του αέρα έχει βελτιωθεί αισθητά.

Φυσικά, αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει εφικτό χωρίς τις σημαντικές βελτιώσεις στις δημόσιες συγκοινωνίες, καθώς και την επένδυση στις υποδομές γιά το ποδήλατο. Όμως, η μεταμόρφωση του Όσλο απέδειξε ότι ακόμη και όταν οι πόλεις είναι κατασκευασμένες για αυτοκίνητα, αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για να παραμείνουν έτσι.

2. Κοπεγχάγη

Ψηφίζεται συχνά ως η πιο φιλική προς το ποδήλατο πόλη του κόσμου, η πρωτεύουσα της Δανίας θεωρείται από πολλούς ως μια ποδηλατική ουτοπία.

Ένας βασικός παράγοντας που συμβάλλει σε αυτή τη φήμη είναι η κατάργηση των χώρων στάθμευσης στο κέντρο. Το 2021, η πόλη ξεκίνησε πέντε πειράματα αστικού χώρου για τη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, συμπεριλαμβανομένης της αφαίρεσης 66 θέσεων στάθμευσης από τη λεγόμενη «Μεσαιωνική Πόλη».

Αποδείχθηκε τόσο επιτυχημένο, ώστε από το 2023 έχει υιοθετηθεί σχέδιο για την κατάργηση 600 από τις υπόλοιπες 1.050 δημόσιες θέσεις στάθμευσης στην περιοχή.

Οι πεζοί έχουν προτεραιότητα, οι ποδηλάτες έχουν χώρο και τα δέντρα και τα παγκάκια συμπληρώνουν το σκηνικό. 

3. Άμστερνταμ

Το Άμστερνταμ παίρνει στα σοβαρά τη φήμη του ως πρωτεύουσα του ποδηλάτου. Από το 2019, καταργεί συστηματικά τη στάθμευση στον δρόμο στο κέντρο του. Η ολλανδική πρωτεύουσα είναι γνωστή για τους στενούς, πολυσύχναστους και μερικές φορές χαοτικούς δρόμους της, αλλά η τοπική κυβέρνηση έχει προβλέψει ότι η σταδιακή κατάργηση των χώρων στάθμευσης θα δώσει σε όλους λίγο περισσότερο χώρο για να αναπνεύσουν.

Αυτό είναι πολύ λογικό. Σε μια πόλη όπου μόνο το 22% των μετακινήσεων πραγματοποιείται με αυτοκίνητο, γιατί τα αυτοκίνητα να έχουν τόσο πολύ χώρο; Ειδικά όταν υπάρχει τέτοια απελπιστική έλλειψη κατάλληλων θέσεων για να κλειδώσετε το ποδήλατό σας!

Οπως έχουμε αναφέρει το Αμστερνταμ παρείχε λίγες και ακριβές θέσεις στάθμευσης στο δρόμο. Τώρα αντί να αφαιρέσει το δικαίωμα στάθμευσης, η πόλη θα αποφύγει την επανέκδοση αδειών γι αυτές τις καθορισμένες θέσεις στάθμευσης, καθιστώντας γενικά λιγότερο εύκολη την οδήγηση ι.χ.

4. Παρίσι

Κάποτε γνωστό για τα τρομακτικά επίπεδα μποτιλιαρίσματος, η πόλη του έρωτα έχει κάνει πολλά για να επαναπροσδιοριστεί.

Σύμφωνα με το Park4Sump, ο αριθμός των ενεργών ποδηλατών στην πόλη έχει αυξηθεί εκρηκτικά, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι ανταλλάσσουν τους 4 τροχούς με τους 2. Και δεν είναι περίεργο. Το 2020, το Παρίσι αφαίρεσε 70.000 θέσεις στάθμευσης για να κάνει την πόλη πιο πράσινη. Οσο μειώνεται ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων, τόσο μειώνεται και η ιδιοκτησία αυτοκινήτων στην πρωτεύουσα.

Συνεχίζοντας την προώθηση για βελτίωση της κινητικότητας, η περικοπή θα συνεχιστεί και μέχρι το τέλος του 2024, η δήμαρχος Anne Hidalgo θέλει να καταργήσει το 72% όλων των θέσεων στάθμευσης στο δρόμο. Ο χώρος που θα ανακτηθεί θα επαναχρησιμοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό για να δημιουργηθεί περισσότερος χώρος για τους ποδηλάτες, προωθώντας το σχέδιο «πόλη των 15 λεπτών».

Οι ποδηλάτες γίνονται ορατοί στην πόλη και η ίδια η ποδηλασία, χάρη στην υπαρκτή χάραξη πολιτικής, γίνεται πιο βιώσιμη και πιο ελκυστική.


5. Σάο Πάολο

Σε μια πόλη με πάνω από 12 εκατομμύρια κατοίκους, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποθαρρύνουμε το αυτοκίνητο; Αποδεικνύεται ότι το Σάο Πάολο μπορεί να έχει μια απάντηση.

Με ισχυρή υποστήριξη, το 2014 το Σάο Πάολο κατάργησε τα λεγόμενα «ελάχιστα όρια στάθμευσης» και τα αντικατέστησε με μέγιστα όρια σε ολόκληρη την πόλη. Για όσους δεν γνωρίζουν, το ελάχιστο όριο στάθμευσης είναι η απαίτηση από έναν κατασκευαστή (βλέπε εργολάβο) να παρέχει έναν «ελάχιστο» αριθμό θέσεων στάθμευσης ανά νέα κατασκευή.

Σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ, αυτό είχε ιστορικά αρνητικές συνέπειες, κυρίως μια υπεραφθονία θέσεων στάθμευσης, τόσο εντός όσο και εκτός δρόμου, και μια κολοσσιαία σπατάλη χώρου. 

Από την άλλη πλευρά, η θέσπιση ανώτατων ορίων στάθμευσης στο Σάο Πάολο συνέβαλε στη δραστική βελτίωση του κυκλοφοριακού στην πόλη, ιδίως στις περιοχές κοντά σε δρόμους που φιλοξενούν περισσότερους από έναν τρόπους μεταφοράς (π.χ. λεωφορείο και μετρό)

Η αποθάρρυνση της κατασκευής χώρων στάθμευσης είναι ένας αποτρεπτικός παράγοντας για τη χρήση αυτοκινήτου. Όπως έχουμε δει σε άλλες πόλεις, όσο πιο δύσκολο είναι να παρκάρεις, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να οδηγήσεις ι.χ. και τόσο πιο πιθανό είναι να επιλέξεις έναν εναλλακτικό τρόπο μεταφοράς.


6. Τορόντο

Οι εγκλεισμοί γιά τον covid πυροδότησαν ορισμένες σημαντικές αλλαγές σε ολόκληρο τον κόσμο, ιδίως όσον αφορά την ανακατανομή του οδικού χώρου.

Το Τορόντο χρησιμοποίησε την ευκαιρία αυτή για να ξεκινήσει τα προγράμματα ActiveTO και CafeTO που είχαν σαν αποτέλεσμα να μονιμοποιηθούν οι πρόχειρες ποδηλατολωρίδες καθώς και οι υπαίθριοι χώροι εστίασης για εστιατόρια και καφετέριες. Αυτό επιτεύχθηκε με την επαναχρησιμοποίηση χώρου που προηγουμένως καταλαμβάνονταν από αυτοκίνητα σαν λωρίδα κυκλοφορίας ή στάθμευσης στο δρόμο. Οχι παίρνοντας χώρο από το πεζοδρόμιο.

Αυτοί οι χώροι που διαμορφώθηκαν προσωρινά λόγω covid, αποδείχθηκαν εξαιρετικά επιτυχημένοι, και γι αυτό έχουν εδραιωθεί μόνιμα. Βέβαια, υπήρξε κάποιος αρχικός σκεπτικισμός, αλλά όπως περιγράφει ο Ron Johnson στην ανάλυσή του για το Momentum Mag, καθώς περνάει ο καιρός, αυτές οι κριτικές φαίνονται όλο και πιο ξεπερασμένες. 

(Αντιθέτως προς την πρόοδο της Ευρώπης που περιγράφεται σε αυτό το άρθρο, στη Θεσσαλονίκη ο πρόχειρος ποδηλατόδρομος στη λ. Νίκης που δημιουργήθηκε λόγω covid καταργήθηκε γιά να ανοίξει κι άλλος χώρος γιά το αυτοκίνητο, παρά το οτι ο ποδηλατόδρομος ήταν ο πιό δημοφιλής και πολυσύχναστος)

Με τον σημερινό ρυθμό αλλαγών σε όλο τον κόσμο, είναι πιθανό ότι μέσα στη διάρκεια της ζωής μας, η οδήγηση ι.χ. και η στάθμευση στο κέντρο της πόλης θα ανήκουν στο παρελθόν. Και ποιος δεν θα το περίμενε αυτό με ανυπομονησία;


μετάφραση από την πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Best Blogger Tips